21.8.2023 8:15:00 | Tiia Jalkanen | meluesteet

Destia valitsi VT 8:n meluesteisiin Aikon® PC AR 1020 polykarbonaatin

Destia on Suomen suurin infra-alan palveluyhtiö, joka suunnittelee, rakentaa ja ylläpitää liikenne- ja energiainfraa osana kansainvälistä Colas-konsernia. Destia vastasi valtatie 8:n parantamisesta Eurajoen keskustan kohdalla vuosina 2021-2023 toteutetussa projektissa.

Destia valitsi VT 8:n meluesteisiin Aikon® PC AR 1020 polykarbonaatin

Destia rakensi 4,5 kilometriä uutta valtatietä Eurajoen kohdalle. Urakka piti sisällään kaksi eritason liittymää ramppeineen, viisi uutta siltaa, kahdeksan kilometriä tie- ja katuvalaistusta sekä meluntorjuntaratkaisuja kilometrin matkalle. Urakan tavoitteena oli parantaa liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta.

Läpinäkyvän melusuojauksen 

kasvanut suosio

Melusuojaus on tärkeä osa asuinympäristön viihtyvyyttä. Viime vuosien aikana tien- ja kadunvarsille tehtävät melusuojaukset ovat muuttuneet esimerkiksi puisista suojauksista läpinäkyviksi. Myös polykarbonaatin suosio on kasvanut, sillä se kestää lasia paremmin mahdollista ilkivaltaa.

VT 8:n meluestemateriaalin valinnassa Aikolonin muoviasiantuntija auttoi Destiaa vertailemaan materiaalivaihtoehtoja kahden kovapinnoitetun polykarbonaattilevyn välillä. Destia valitsi meluesteiksi Aikon® PC AR 1020 läpinäkyvän polykarbonaatin.

Aikon® PC AR 1020 valittiin meluestemateriaaliksi sen riittävän valonläpäisevyyden, UV-säteilyn keston, iskulujuuden ja puhdistettavuuden ansiosta. Aikon® PC AR 1020 on kustannustehokas ja kestävä ratkaisu meluesteisiin, sillä se kestää iskuja ja on puhdistettavissa, mikäli melueste joutuu ilkivallan kohteeksi. Polykarbonaattilevyt ovat pinnoitettu automaattisesti Oulussa polykarbonaatin ominaisuuksia parantavalla standardi pinnoitteella.

Meluesteiden runkorakenne tärkeässä roolissa

Projektin meluestevaatimukset erosivat tavanomaisesta, sillä VT 8 -projektin vaatimuksissa lasi ei ollut käytännössä lainkaan materiaalivaihtoehto. Lisäksi runkorakenteen betoniosa oli määritelty suhteellisen matalaksi, mikä aiheutti joitakin rakenteellisia haasteita projektin aikana. Meluesteiden rakenteiden suunnittelussa on myös syytä huomioida meluesteisiin kohdistuva aurauskuorma talvella.

”Meluesteiden rakenteellinen kestävyys ja taipumat tulee mitoittaa tarkasti ja meluesteiden rakenteiden tarkasteluun kannattaa paneutua jo projektin alkuvaiheessa. Tämän avulla rakenteellisilta haasteilta voidaan välttyä”, painottaa Destian suunnittelija Kimmo Julku.

Destia_pieni_logollaSujuva yhteistyö läpinäkyvien meluesteiden toimituksessa

Aikolon toimitti Destialle kovapintaiset polykarbonaattilevyt VT 8:n meluesteiden runkorakenteisiin asennettavaksi elokuussa 2022. Meluesteet oli helppo asentaa ja onnistuneen asennusaikataulun varmisti sujuva yhteistyö sekä viestintä meluesteiden toimituksesta.

”Asennus sujui hyvin ja asennusaikataulu oli helppo suunnitella. Meluesteiden asentaminen oli sujuvaa imukuppien ja ilmanpaineen avulla. Asennuksessa kesti noin kolme viikkoa”, kertoo Destian työmaapäällikkö Esa Marjamäki.

Lue lisää meluesteistä
Jaa:

Lisää aiheesta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi tiedon ensimmäisenä uusimmista blogipostauksista, uutisista sekä tapahtumista.

Your partner to new opportunities

We are your partner in the product development and manufacture of transparent plastic surfaces. We create new ideas, design, and will try new solutions with you. You will obtain the latest expertise and technology from us. We can provide your company with a full solution, from the product development process to automated production. We are responsible for the quality of the end product and the functionality of the service at all stages.