14.2.2022 9:19:26 | Martti Hahtonen | Jahdit ja veneet

Trendit ja materiaalivaatimukset - Monaco Yacht Show 2021

Monaco Yacht Show on vuosittain järjestettävä yksi alan merkittävimmistä tapahtumista maailmassa. Trendit ja materiaalivaatimukset ohjaavat materiaalivalintaa uuteen suuntaan ja kirkkaat muovit tarjoavat monia etuja jahtivalmistajille. Olemme tehneet tiivistä yhteistyötä asiakkaiden kanssa kirkkaiden muovien projekteissa jo vuosikymmenien ajan.

Trendit ja materiaalivaatimukset - Monaco Yacht Show 2021

Monaco Yacht Show on yksi alan merkittävimmistä tapahtumista maailmassa. Se järjestetään vuosittain syyskuun lopulla ja viimeisimmässä tapahtumassa näytteilleasettajia oli reilut 400. Heidän joukossaan oli mm. jahteja valmistavia telakoita, suunnittelijoita, materiaali- ja komponenttitoimittajia sekä erityyppisten palvelujen tarjoajia. Satama oli käytännössä täytetty toinen toistaan hienommilla moottori- ja purjejahdeilla sekä pienemmillä yhteysaluksilla. Mukana oli myös erilaisten luksusautojen ja vesilelujen tarjoajia, jotka vaikuttivat olevan Dom Perignonin ja ostereiden ohella tärkeä osa jahdinomistajan elämää. 😊 Kokemuksena show oli erittäin vaikuttava ja mikäli tämän tyyppiset tuotteet kiinnostavat, niin tuonne kannattaa suunnata ensi vuonna. Pääsyliput eivät toki ole ihan ilmaisia.

Monaco Yacht Show 2021 satama-alue

Tulevaisuuden trendit ohjaamassa jahtivalmistajia

Jahdit eivät ole perinteisesti olleet mitään energiatehokkuuden mallioppilaita, joten tähän on selkeästi alettu puuttumaan. Näkökulmat kestävyydestä ja vastuullisuudesta vaikuttivat olevan tälläkin toimialalla useimpien huulilla. Ympäristön huomioiminen aloitetaan entistä useammin jo materiaalien valinnassa, jolloin jahtien valmistajat valitsevat vastuullisesti tuotettuja materiaaleja.

Päästöjen karsiminen on toinen merkittävä teema ja yksi hyvä tapa sen mahdollistamiseen on jahtien painon pudottaminen. Se ei ole helppoa, koska vaatimustaso kasvaa rintarinnan jahtien koon kanssa, mutta nykyisillä kehittyneillä materiaaliteknologioilla ja oikein valittujen kumppaneiden ansiosta se on mahdollista.

Energiatehokkuuden näkökulmasta aurinkopaneelien käyttö oli kuitenkin jo hyvin havaittavissa, mikä minusta vaikutti erittäin järkevältä. Jahdit seilaavat useimmiten aurinkoisilla vesillä ja pystyvät helposti hyödyntämään aurinkopaneeleita. Täyssähköisiä pienempiä yhteysaluksia oli myös jo näytteillä, joka osaltaan kertoo alalla käynnissä olevasta murroksesta. Näistä hyvänä esimerkkinä toimi ruotsalainen X Shore.

Ruotsalainen X Shore on täyssähköinen pienempi yhteyslaivaTulevaisuuden innovaatiot ja mahdolliset haasteet

Tapahtumassa oli selkeästi nähtävissä, että lasipinnat tulevat lisääntymään jahdeissa entisestään. Hyvä esimerkki oli Saksalaisen Nobiskrugin viimeisin luomus. Mielettömän hieno jahti, jossa paljon lasipintoja niin rungossa kuin eri kerrosten salonkien ja muiden tilojen ikkunoina.

Muutenkin oli nähtävissä, että aika futuristiseen suuntaan ollaan menossa. Selvää on myös, että erilaisia älyllä varustettuja pintoja sekä projisointipintoja tullaan näkemään myös jahdeissa.

Yksi merkittävimmistä haasteista vaikutti tällä hetkellä olevan jahtien pitkät toimitusajat. Kauppa kävisi todella hyvin, mutta valmistajien tilauskirjat ovat tupaten täynnä. Ihmiset, jotka jahteja pystyvät yleisimmin ostamaan haluavat päästä nauttimaan niistä nopeasti, joten heillä olisi kiire asian kanssa ja 5–6 vuoden toimitusaika voi olla monessakin tapauksessa aivan liian pitkä.

Monaco Yacht Show 2021 - luksusjahtiKirkkaat muovit tarjoavat merkittäviä etuja jahtien valmistajille

Keskustelin valmistajien edustajien kanssa mm. painon merkityksestä suunnittelussa ja se tuntuu olevan aina keskeisessä roolissa. Kerroin heille lasin ja läpinäkyvän muovin valtavasta painoerosta, joka oli heille uutta tietoa. Monikaan ei todella tiennyt, että lasi on kaksi kertaa akryyliä tai polykarbonaattia ominaispainoltaan painavampaa. Tämä oli mielenkiintoista tietoa valmistajille, sillä vaikutti aidosti siltä että monikaan ei ollut miettinyt, että lasia voitaisiin korvata millään muulla materiaalilla.

Lasinkirkkaat muovit ovat erinomainen ratkaisu painon vähentämiseen. Samaan aikaan polykarbonaatti ja akryyli ovat kuitenkin lasin iskulujempia materiaaleja ja siten kestävämpiä. Kovapinnoitetut kirkkaat muovit täyttävät myös vaatimukset sääolosuhteiden kestosta, sillä kovapinnoite parantaa merkittävästi niiden UV-säteilyn kestoa tehden materiaaleista sopivan ratkaisun haastaviin olosuhteisiin. 

Uusi jahdeissa käytetään entistä enemmän lasisia pintoja, jotka voidaan valmistaa myös polykarbonaatista tai akryylistä

Mitä voimme tarjota jahtien valmistajille?

Oli mielenkiintoista keskustella kehittyvän alan asiantuntijoiden kanssa kirkkaiden muovien ja Aikon palveluiden eduista, joka mahdollistaa täysin uusien tuotteiden valmistamisen polykarbonaatista tai akryylistä yhdessä paikassa. Vastaavaa palettia ei ole saatavilla missään muualla maailmassa. Voimme koneistaa, laminoida ja pinnoittaa isoja muovituotteita, joista voidaan valmistaa ikkunalaseja jahteihin. Lisäksi meillä on suuria koneistuskeskuksia, joita ei ole jokaisessa konepajassa. Tämä on tärkeää jahtivalmistajille, koska koneistettujen osien osuus kasvaa jatkuvasti. Tämä vaikuttaa myös koneistettavien kappaleiden tarkkuusvaatimuksiin.

Meillä on lähes neljän vuosikymmenen kokemus kirkkaiden muovien parissa työskentelystä. Olemme kokenut, mutta toisaalta samalla freesi ja innovatiivinen kumppani tälle alalle. Me haluamme olla asiakkaidemme projekteissa mukana jo suunnitteluvaiheen alussa ja tuoda kaiken osaamisemme pöytään mieluummin liian aikaisin kuin myöhään. Voimme tarjota suunnitteluosaamisemme ja ainutlaatuisten ratkaisujemme lisäksi myös alan kattavimmat palvelut saman katon alta plug and play tyyliin.

Monet valmistajat kaipaavat myös enemmän sopimusvalmistajia ja tuotantokapasiteettia alalleen. Sitä pystymme aidosti tarjoamaan moderneilla ja pitkälle automatisoiduilla tuotantolinjoillamme, jotka taipuvat one-off tuotteista suurempiin sarjoihin. Yhteistyön etuja ovat mm.

• kevyet ja kestävät materiaalit
• uudet innovatiiviset teknologiat ja tuotantomenetelmät
• yhden luukun toimintamalli one-stop-shop
• käytämme 100 % uusiutuvaa energiaa

Tämä kaikki mahdollistaa sen, että kumppanuus Aikonin kanssa tukee asiakkaidemme matkaa ympäristön kannalta entistäkin vastuullisempaan suuntaan.

 

Jahdit ja veneet
Jaa:

Lisää aiheesta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi tiedon ensimmäisenä uusimmista blogipostauksista, uutisista sekä tapahtumista.

Olemme tuotekehityskumppani uusiin näkymiin.

Tulevaisuuden liiketoiminta pohjaa selkeään näkemykseen, ja meidän avullamme sinä voit toteuttaa omasi. Aikonin huipputeknologian ansiosta saat kaikki muovin työstämiseen ja pinnoittamiseen sekä päällystämiseen liittyvät palvelut yhdestä paikasta automatisoidusti. Kehitimme ainutlaatuisen palvelumme yrityksille, jotka etsivät ennakkoluulottomasti uusia näköaloja niin liiketoimintaan kuin lopputuotteisiin.

Aikonin avulla vahvistat yrityksesi tulevaisuudennäkymiä, oli alasi ajoneuvo- tai kuljetusala, teollinen tuotanto, raskas kalusto tai meriteollisuus. Toivomme, että haastat meidät! Havaitsemasi ongelma on meille innostava tilaisuus kehittää siihen ratkaisu – yhdessä. Työmme on tehty vasta sitten, kun olemme molemmat tyytyväisiä näkemäämme.